tirsdag 12. november 2013

Digital utforsking i barnehagen - 5 åringers bildelesing og bildeskaping på iPad.

Torsdag 21. november holder undertegnede et innlegg om "Digitale muligheter i formgiving, kunst og håndverk" sammen med høgskolelektorer og kolleger Per Ola Jusola og Morteza Amari ved Høgskolen i Telemark avd Notodden. Fagkonferanse og Åpen dør: Jubileum og visjoner 75 år på Notodden

I innlegget legger vi fram deler av prosjektet:

Digital utforsking i barnehagen. 5 åringers bildelesning og bildeskaping på iPad.

Prosjektet er et forskning og utviklingsarbeid knyttet til barnehagefeltet. Vi har fulgt seks 5 åringers bildelesing og bildelesing over en periode. I prosjektet retter vi oss mot 5 åringer, men resultatene  har overføringsverdi til skolen.

Målet med prosjektet var og dokumentere barns møte med bildelesing og bildeskaping på iPad og utvikle kompetanse for å komme fram til fruktbare læringsstrategier og tilrettelegge for gode læreprosesser. 

Bakgrunnen for å gå i gang med dette prosjektet var behovet for å utvikle kompetanse om kreativ og kritisk bruk av IPad. iPaden har mange muligheter, den er intuitiv og den er et verktøy der elevene kan uttrykke seg direkte.  I st. meld. Nr. 41 poengteres bl.a viktigheten av at barn får bruke digitale verktøy på en kreativ måte. I den nye Barnehagelærerutdanningen anerkjennes også den digitale verden som en viktig del av barnekulturen og småbarns hverdag.



Vi befinner oss i en brytningstid der en prøver å finne fram til en god form på litterære apper for barn.
Under vises noen av bokappene vi har jobbet med i prosjektet.

I prosjektet har vi jobbe med bl.a tegneappen  Drawingpad. Klikk på linken for å lese mer.

Vi har også utforsket appen Puppet Pals sammen med barna. Med denne appen kan barns tegninger bli utgangspunkt for film.
etterhvert.



Lovise Søyland

fredag 1. mars 2013

IPAD I SKAPENDE ARBEID OG SOM DOKUMENTASJONSVERKTØY.

Førskolelærerstudenter ved Høgskolen i Telemark avdeling Drammen har tatt i bruk iPad som verktøy i skapende prosesser. De har også fått erfaring med hvordan iPad kan brukes som dokumentasjonsverktøy. De jobbet med appene Photo Booth, Tegnebrett, Puppet Pals og Book creator.

Mål for undervisningen er at studentene skal få:
-          innsikt i hvordan en kan jobbe med bildelesing og bildeskaping på iPad
-          kunnskap om bildeboka på iPad
-          erfaring med å lage film med utgangspunkt i eget digitalt bildemateriell  
-          erfaring med å dokumentere en prosess ved hjelp av iPad

Studentene jobbet i grupper på to og to om en iPad. Med utgangspunkt i bildeboka Garmans sommer av Stian Hole jobbet de med tema: Å gruglede seg

Fra oppgaveteksten: 

Bildeskaping figur: Ta bilde av ansiktet ditt med Photo Booth – hvordan ser ansiktet ut når du grugleder deg?. Ta utgangspunkt i det fotoet som du mener uttrykker temaet. Sett inn fotoet i tegnebrett og bruk bildeskapingsredskapene til å lage en kropp til en figur.
Bildeskaping scene: Du skal skape en scene som skal brukes i filmlaging. Du kan bruke både bildeskapingsverktøy og foto som utgangspunkt. Du skal skape et formelement som gjentas i scenen, som vist i illustrasjonen til venstre på neste side. Miljøet skal understreke tema og forsterke figurens karakter.Hver av dere skal skape minst en figur og en scene hver! Dere kan også ta bilder av insektstegningen og la den være en del av figuren eller scenen.

Bildeskaping – levende bilder
Gruppen skal sette sammen figurer scener til film i appen Puppet Pals.